Arbetarbladet, 1999-12-14
Fotografen Lars Ekonborn har vandrat, åkt buss och ridit i turkiska Kurdistan. Hans möten med människor, deras hem och måltider, deras vardag och fester har han dokumenterat i en fotoutställning som nu finns på Kurdiska biblioteket i Stockholm.
Nära Moderna Museet på Skeppsholmen i Stockholm ligger sedan två år tillbaka Kurdiska biblioteket, ett slags nationalbibliotek för ett folk utan eget land. I byggnader som en gång hyste tillverkning av krigsmaterial står nu böcker på dialekterna sorani, kurmanji och zaza. Många av böckerna har smugglats hit under dramatiska förhållanden.
I det vackra rummet med utsikt över vattnet finns också kurdiska författares texter översatta till andra språk, till exempel persiska, arabiska och europeiska språk. En hörna är barnens egen, med små stolar och bord, en soffa med färgrika tyger och förstås barnböcker på kurdiska. Alfons och Ludde kan man också hitta där i ny språkdräkt.
Öppen för intryck
Fram till jul pågår här en fotoutställning med verk från flera års långvariga besök i turkiska Kurdistan, Anatoliens slätter och berg. Lars Ekenborn har vandrat, åkt buss och ridit på åsnor, hästar och kameler.
Han kom som en främling och mottogs som en släkting. Han reste oförberedd, bara som en man med kamera, öppen för intryck. Inte förrän långt senare förstod han att han hade mött kurder.
Fortfarande händer det att någon ger honom ny kunskap om bilderna. Dansen, som han njutit av kväll efter kväll, var inte lek och underhållning utan religiös, rituell dans.
Män och kvinnor ser förtroendefullt och nyfiket rakt på betraktaren. Man förstår att fotografen delat deras bostad och måltider, inte bara passerat och tagit med sig en yta därifrån.
Att ställa ut just i Kurdiska biblioteket är för Lars Ekenborn tvärtom att ge tillbaka bilderna till kurderna.
Satsat sitt liv
Författaren Nedim Dagdeviren har satsat sitt liv på att bygga upp det kurdiska biblioteket. Med modern teknik skall det länkas till andra bibliotek och länder. Drömmen är att lägga ut alla böckerna på internet, liksom alla musikkassetter och ljudupptagningar av muntligt berättande, för att orden skall kunna färdas in i områden där de är förbjudna eller oåtkomliga.
I den drömmen ingår ingen kalkyl för ersättning av upphovsmän och -kvinnor, bara en längtan att nå ut till 25 miljoner kurder spridda över världen. Besök biblioteket i dag via www.kurdishlibrary.org! Man kan stödja uppbyggnaden genom att bli medlem i vänföreningen.
I Stockholm går man bara över bron från Nationalmuseum och följer gångstigen åt vänster längs stranden. Biblioteket är öppet dagtid tisdag till fredag och lördag eftermiddag.
© Anne Brügge och Arbetarbladet