SUPPORT THE KURDISH LIBRARY

support

RÄDDA KURDISKA BIBLIOTEKET!

Sverige har gett stöd till den kurdiska litteraturen i mer än 50 år, sedan de första kurderna kom till Sverige. Många böcker och tidskrifter på kurdiska har kunnat publiceras i Sverige. Ett stort antal barnböcker utgivna i Sverige har kommit till användning både här, i hemländerna och i andra länder. Kurdiska språket och litteraturen är viktiga för identiteten. Man känner sig fri att uttrycka sig på sitt eget modersmål och fri att utveckla den egna kulturen.

Kurdiska biblioteket i Stockholm är ett tydligt exempel på bevarandet av det kurdiska språket och den kurdiska kulturen i Sverige. Men bibliotekets existens har varit hotad i flera års tid och nu har den blivit akut. Ytterligare hyreshöjningar, i kombination med minskade offentliga bidrag de senaste åren, har i dagsläget skapat en ekonomisk kris som eventuellt kan innebära bibliotekets nedläggning. (Inkomster 400 000 från Kulturrådet, 200 000 från Stockholms kommun; utgifter hyra 320 000, höjs nästa år, lön för en bibliotekarie inkl. alla avgifter 500 000, verksamhet 100 000. Det går inte ihop!)

I Kurdiska bibliotekets samlingar finns äldre unika dokument såväl som nyutkommen litteratur om kurder, både på kurdiska och andra språk. Skrifter från 1700-talet och framåt berättar om kurdernas kamp för att överleva, bevara och vidareutveckla sitt språk och sin kultur. Biblioteket förvaltar en kulturell skatt som nu riskerar att gå förlorad. Vi har alla ansvar för att förvalta detta mänskliga kulturarv. Biblioteket är en kulturell mötesplats i Alvik där barnfamiljer, poeter, musiker, författare och svensk-kurder möts.

Nu måste styrelsen tyvärr vädja om hjälp till Kurdiska biblioteket. Vi saknar minst 400 000 kr varje år för att gå runt. En mindre regelbunden summa är guld värd för den ger oss långsiktighet, men allt är förstås välkommet. Har du idéer om var vi kan söka pengar så hör gärna av dig.

VAD KAN DU GÖRA FÖR ATT HJÄLPA TILL?

 • Bli månadsgivare genom att skänka 50-100 kr eller mer till bibliotekets plusgiro 1863896-5 eller bankgiro 5040-8491.
 • Swisha till 123 343 14 91
 • Du kan donera via Paypal
 • Sprid denna text

  Anne Murray, ordf. Stiftelsen Kurdiska Biblioteket
  anne.murray43@gmail.com
  Newzad Hirori, bibliotekarie och chef för Kurdiska Biblioteket
  newzad@kurdlib.org
© 2021 The Kurdish Library in Stockholm Frontier Theme