Boksamtal 15-11-2017

Varmt välkomna till ett boksamtal i november där vi kommer att prata om böcker värda att lyfta fram. Vissa av dessa böcker har ännu inte blivit översatta till svenska, och vissa av dem har blivit översatta men kanske fallit ur minnet.

Temat för vårt första samtal är kurdisk historia i två skilda genrer: självbiografi och poesi. Vi kommer att tala om den nyligen bortgångne Mam Jalal Talabanis självbiografi och Ahmed Arifs diktsamling ”Min längtan har slitit ut bojorna.”

Den 3:e oktober 2017 gick Mam Jalal Talabani bort – efter ett långt liv som en aktiv agent på den kurdiska politiska scenen, och senare som Iraks förste kurdiske president. Men vem var människan Jalal Talabani? Hur skildrar han sig själv, sitt liv och kurdisk historia?

Frågan om historia är också frågan om poesi och därför vill vi även tala om poesi. Poeten Ahmed Arif, född 1927 i Amed, skrev en av de mest välkända diktsamlingarna: “min längtan har slitit ut bojorna.” – Arifs poesi är kanske ett av de främsta exemplen på hur poesi kan användas för att bjuda motstånd. Enligt den turkiska sociologen Ismail Besikci reciterade unga män och kvinnor i Turkiet Ahmed Arifs dikt 33 kulor när de torterades eller skrämdes med hot om tortyr.

Välkomna till en serie boksamtal där vi möts för att tala om historia & poesi. När? Den 15:e november kl. 18.00 -20.00 i Alvik på Kurdiska biblioteket.

Vi bjuder på fika/lättare förtäring – och ni bjuder på det ni vill.
Välkomna.

Vi ses i Alvik!

© 2021 The Kurdish Library in Stockholm Frontier Theme