Kurdiskt bibliotek hotat

dn_logo
Per Jönsson
Dagens Nyheter, 1998-03-26

Först inviger kulturminister Marita Ulvskog världens enda kurdiska bibliotek i sitt slag, med karaktär av nationalbibliotek för de 25 miljonerna kurder som finns utspridda över halva världen men som saknar eget land. Nu, knappt ett halvår senare, är pengarna slut och det smakfulla lilla biblioteket på Skeppsholmen i Stockholm löper risken att tvingas slå igen.
Hittills har eldsjälen Nedim Dagdeviren kunnat arbeta på sin livsgärning Kurdiska biblioteket med hjälp av ett tvåårigt projektbidrag från 1995 på 1,4 miljoner kronor från Stiftelsen Framtidens kultur. Stockholms stad sköt till en slant så att biblioteket kunde öppna för allmänheten den 10 oktober. Där finns nu en snabbt växande samling av böcker, originalmanuskript, tidskrifter, inspelningar och annan dokumentation på kurmanji, sorani, zaza med flera kurdiska dialekter. I början av året startade den periodiska och hittills välbesökta utställningen “Svenska fotografer i Kurdistan”.
Vad som behövs för att driva biblioteket är cirka två miljoner kronor årligen, cirka en tvåhundrafemtiondel av vad kulturhuvudstadsåret kostar. Och visst vore det nesligt om just under kulturåret denna unika satsning för att rädda det kurdiska kulturarvet skulle gå i graven?© Per Jönsson och Dagens Nyheter
© 2021 The Kurdish Library in Stockholm Frontier Theme