De förbjudna böckerna: Världens första kurdiska bibliotek startas i Stockholm

Fredrik Barkenhammar
Arbetet Nyheterna, 1996-06-22
Världens första kurdiska bibliotek är snart verklighet. Men det ligger inte i Diyarbakir eller Ankara utan mitt i Stockholm. Som fristad åt tiotusentals kurder på flykt blir nu Sverige också värdland för De förbjudna böckernas bibliotek. Och tack vare internet kan vem som hels ladda hem böcker som Turkiska myndigheter försöker stoppa genom förbud.
Biblioteket drivs av Nedim Dagdeviren som kommer från kurdernas huvudstad Diyarbakir i sydöstra Turkiet. Han har bott i Sverige sedan 1983 då han tvingades fly från Turkiet. De senaste två åren har han ägnat helt åt sitt bibliotek.

Vinden har vänt

– Det gick trögt i början, berättar han. Alla myndigheter försöker spara och så kommer jag och ber om pengar för att starta ett kurdiskt bibliotek.

Men nu har vinden vänt. I februari i år fick Nedim Dagdeviren 1,4 miljoner kronor från Siftelsen Framtidens Kultur i Uppsalà, som bland annat förvaltar pengar från de gamla löntagarfonderna, för att bygga upp biblioteket. Dessutom har Stockholm stad lovat bidra med en riktig lokal. Nu kan de förbjudna böckernas bibliotek flytta ut ur Nedim Dagdevirens lägenhet och in i egna lokaler.

– Jag har flera olika ställen på gång och i september räknar jag med invigning, säger Nedim Dagdeviren.
Biblioteket skall inte bara samla kurdisk litteratur. Det skall också vara ett dokumentationscentrum där man samlar allt från kurdiska affischer och politiska program till musik och matlagningsrecept. Saker som inte tidigare dokumenterats eller som riskerar att falla i glömska.

Modern teknik

– 1993 gjorde jag en resa i det forna Sovjetunionen, berättar Nedim Dagdeviren. I Armenien träffade jag på massor av gamla rullband med kurdisk musik. Nu harjag tagit med dem hit och via modernare bandspelare spelat över dem till DAT. Allt som behövs nu är att gå in i en studio så har man det på CD.
Dessutom skall så mycket material som möjligt digitaliseras och läggas ut på internet.

– Det fyller två funktioner, säger Nedim Dagdeviren. Dokumentation för att veta vad man har precis som på ett vanligt bibliotek, och tillgänglighet.

– Eftersomjag lägger ut biblioteket på internet blir det tillgänglig på ett helt annat sätt. Det blir en databank där man kan hämta information om kurder. En stor bibliografi, statistik, ordspråk och uppslagsbok.

På Internet vill Nedim Dagdeviren också lägga ut böcker som är förbjudna i Turkiet. Det är denna databas, där man kan ladda hem hela romaner, som kallas De förbjudna böckernas bibliotek.

Internet

Genom att lägga ut förbjuden litteratur på Internet och därmed göra den tillgänglig för i praktiken vem som helst, hoppas han den turkiska regeringens förbud mot kurdiska författare skall bli verkningslösa.

– Man kan inte hindra det fria ordet, säger, han. När turkiska myndigheter ser att vem som helst med en dator kan ladda hem en hel bok måste de inse att lagen är meningslös.

Nedim Dagdeviren visar upp en handfull böcker som han vill lägga ut på Internet.

– De här böckerna har jag även fått på diskett av författarna. Några är skrivna här i Sverige och andra utomlands. Folk skickar material hit från hela världen.

– Det är mitt sätt att föra den kurdiska kampen utan att tvingas till bergen, säger han.

Fotnot:
Kurdiska biblioteket på internet:
http://www.marebalticum.se /kurd/index.htm

Fakta om Kurdistan
Kurdistan är en landyta stor som Frankrike och ligger i Turkiet, Iran, Irak och Syrien.
Drygt l2 miljoner kurder bor i Turkiet.
Det ar förbjudet att undervisa pa kurdiska i skolor och universitet. Flera kurdiska författare sitter i fängelse.
Skillnaden mellan kurdiska och turkiska är som mellan svenska och finska.
Sedan 1984 för PKK en väpnad kamp för ett fritt Kurdistan. Inbördeskriget skördar årligen tusentals dödsoffer.
Undantagstillstånd råder sedan 1987 i turkiska Kurdistan.

© Fredrik Barkenhammar och Arbetet Nyheterna

© 2021 The Kurdish Library in Stockholm Frontier Theme